2020. Het zal de boeken ingaan als ‘het Corona-jaar’. Of, in het ergste geval, ‘het eerste Corona-jaar’. Het is maar goed dat we vorig jaar rond deze tijd niet wisten wat het komende jaar zou brengen, anders zouden we allemaal massaal in winter- én zomerslaap zijn gegaan. Toch?!
Het einde van het jaar is altijd een tijd voor reflectie. Voor een overzicht maken en terugblikken. Voor mijn gevoel begon dat dit jaar extra vroeg. In de media kan je al weken horen wat voor jaar het was. Niet gek, want er is genoeg van te vinden en over te schrijven. En we hebben toch niet zoveel anders te doen nu we 1,5 week voor Kerst weer in lockdown zitten.
Waarschijnlijk ben ik de enige persoon op aarde die de afgelopen maanden niets heeft geschreven over Corona. En eigenlijk was ik van plan dat zo te houden. Nou, niet gelukt dus. Ook ik heb zo richting 31 december behoefte even achterom te kijken, en dan ontkom je er eigenlijk niet aan.
Dubbel
Voor mij was het afgelopen jaar er één van tweeledigheid. Enerzijds de energie die ik kreeg van het leren van het coachvak. Anderzijds de uitputtingsslag van 4 maanden werk dat in 1 maand moest gebeuren, omdat alles was opgeschort tot de lockdown voorbij was. Het willen vieren van het slagen, en de spijt dat mijn opleiding afgerond was. De ultieme controle die ik wilde hebben over het starten van EmmaCoach en het loslaten van al het ‘moeten’ toen bleek dat er dit jaar niets te plannen viel. Maar ook de nonchalance waarmee sommige mensen de maatregelen aan hun laars lapten, terwijl ik me verantwoordelijker voelde dan ooit. Het begrip én onbegrip daarover. Die ene keer met Sinterklaas dat ik toch de regels overtrad, en het schuldgevoel dat ik er over had. Het feit dat ik de flexibiliteit van thuiswerken héérlijk vind, maar tegelijkertijd ritme mis. Offline versus online contact. De inperkingen tegenover de vrije tijd die dat opleverde. En hoewel ik me meer dan 10 maanden geleden voor het laatst in een groep bevond, voelde ik me de afgelopen tijd soms meer verbonden met anderen dan toen.
Dubbel dus. Verwarrend en vermoeiend, al die tegenstrijdigheden. Maar daarbij viel het me eens te meer op dat ‘tegenstrijdig’ niet ‘tegenovergesteld’ is. Dat lijken zulke gevoelens vaak wel, maar ze zijn er op hetzelfde moment. Net als de zon die licht en schaduw maakt. Twee kanten van dezelfde medaille.
Balansjaar
Dat levert een nieuw probleem op wanneer je de balans wilt opmaken over het afgelopen jaar. Want als het 2 kanten van dezelfde medaille zijn, op welke kant van de balans leg je die medaille dan? Het idee van een balans is dat je op beide schalen dingen legt die, letterlijk, tegen elkaar opwegen. Dat zegt niets over de hoeveelheid. Een pak veren is een stuk lichter dan één baksteen. De vraag is welke zaken het meeste gewicht hebben. Maaaaarrrrrr… Hebben? Of krijgen? Want zaken die niet tastbaar zijn, hebben dat ze ook geen feitelijk gewicht. Tekortkomingen, dromen, vrijheden, beperkingen, ervaringen, contacten, verlies, herinneringen, gebeurtenissen, noem maar op. Ze hebben het gewicht dat jij eraan hangt.
Daarom wil ik ervoor pleiten de (alles behalve subtiele) hint op te volgen die we met z’n allen gekregen hebben: 2020 is een balansjaar. Een soort ‘balansdag’ in het groot. Voor de hele wereld. Een pas op de plaats na jaren van meer, verder, sneller, beter. Zelfs het jaartal zelf is in balans: 20-20. Nu het einde van het jaar in zicht komt, vat ik dit ook op als een persoonlijke uitnodiging. De impact op de volksgezondheid, economie en presidentsverkiezingen wordt ons wel verteld. Net als de persoonlijke mening van BN’ers en columnisten. En wat we konden doen of laten de afgelopen maanden. Maar niemand vertelt je hoe jouw weegschaal eruit ziet. Dus ben je daarin helemaal vrij.
Wat ligt er op jouw balans? Wat heb jij het afgelopen jaar gewonnen? Hoe zwaar weegt dat? Wat leverde je energie op? Waar ben je dankbaar voor? Waar heb je nu de kans voor gekregen? Met welke ruil was je blij? En wat heb je daarvoor ingeleverd? Hoeveel waarde had dat? Wie of wat mis je? Leg jouw jaar eens even op de schalen van de balans. En hecht er jouw persoonlijke waarde(n) aan.
Misschien blijkt 2020 voor jou, net als voor mij, dan toch wel een heel rijk jaar te zijn geweest.
Ik wens iedereen hele fijne feestdagen toe en een goede, frisse start van 2021!
Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen? Volg EmmaCoach op LinkedIn.