Wat je schrijft beklijft

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Leesvoer

Wanneer je bij mij start met een coachtraject, raad ik je altijd aan om aantekeningen te maken. Dat kan tijdens onze gesprekken, maar ook ervoor of erna. Gewoon thuis of op werk, als bepaalde dingen in je opkomen. Een soort logboekje van je proces. Maar waarom eigenlijk precies?

  1. Wat je schrijft (of tekent, plakt, kleurt, etc.) beklijft. Gedachten of gevoelens kunnen soms vluchtig zijn. Door ze op het moment zelf op te schrijven, worden ze substantiëler, ‘echter’. Ook hierin (sterker nog: juist hierin!) zit waardevolle informatie.
  2. Als je er behoefte aan hebt, kan het vastleggen ook helpen om je gedachten of gevoelens te ordenen. Wat dacht ik nou eigenlijk precies? Welke verschillende gevoelens waren er allemaal? Vaak bestaan er heel veel zaken naast elkaar. Het noteren kan je soms helpen de verschillende lijntjes te zien die samen de brij vormen of verbanden te zien die eerst niet zo duidelijk waren.
  3. Soms worden er vragen gesteld, door mij of door jezelf, die wat langer de tijd nodig hebben. Ik noem het altijd maar ‘suddervragen’. Door ze op te schrijven, kan je er later voor jezelf nog eens op terugkomen. Het zorgt daarmee ook voor ruimte in je hoofd. Je hebt het opgeschreven, dus kunt de gedachte eraan loslaten zonder dat hij ‘weg’ is of je het vergeet.
  4. Je tussentijdse voortgang wordt zichtbaar. Omdat je intensief bezig bent met je vraag en proces, is het soms moeilijk te zien wat je sinds de start al hebt bereikt of welke stappen je al hebt gezet. Het is goed voor je motivatie om daar ook af en toe bij stil te staan en die vooruitgang te concreet terug te zien!
  5. Het is leuk en vaak ook fijn om later nog eens terug te kunnen halen hoe je proces er precies uit heeft gezien en hoe je tot bepaalde keuzes bent gekomen. Soms leidt een inzicht tot actie, maar soms leidt een actie tot een andere actie. Het is handig dat bij te houden.
  6. Dit soort momenten waarop je je aan het heroriënteren bent, je voelt dat er iets moet veranderen, je voor een keuze staat of gewoon even bij jezelf wilt checken hoe je ervoor staat, zullen vaker in je leven terugkomen. De inzichten die je nu opdoet kunnen later een beetje weggezakt zijn. Terwijl ze je ook dan waarschijnlijk weer kunnen helpen.
  7. Door tijdens het coachtraject al te beginnen met het noteren van bepaalde dingen, wordt het een gewoonte die je langere tijd kunt volhouden. En dat is fijn, want als onze gesprekken minder frequent worden of zijn afgelopen, kom je niet ineens tot stilstand. Integendeel! Daarom helpt zo’n naslagwerkje je vast te houden aan de ingeslagen richting. Het is immers een levend document dat je kunt blijven aanvullen.
wat je schrijft beklijft
schrijven
notitieboekje
voortgang
proces
coaching

Of je nu gebruik maakt van mijn begeleiding of zelf met je vragen aan de slag gaat, probeer het eens! Hierbij nog een aantal tips om je op weg te helpen:

  • Werk met de hand op papier, niet digitaal. Uit onderzoek blijkt dat handgeschreven notities beter worden opgeslagen in ons korte- en langetermijngeheugen. Je praat, denkt én typt vaak sneller dan je kunt schrijven. Daardoor heb je onbewust de tijd te filteren wat écht belangrijk is en hoe dat het best verwoordt kan worden. Bovendien is multitasken tijdens het schrijven moeilijker dan tijdens het werken op de computer. Daardoor ben je bewuster bezig met wat je vastlegt.
  • Kies een boekje, schriftje of wat dan ook dat je fijn vindt. Ga je voor lijntjes, ruitjes of blanco vellen? Ringetjes, zodat het open blijft liggen, of een gebonden boekje?
  • Kies een handzaam formaat. Op die manier kan je het overal mee naar toe nemen. Je weet nooit wanneer je ineens iets te binnen schiet.
  • Personaliseer je boekje. Schrijf je naam erin, plak plaatjes op de voorkant of een mooie foto of quote die je aanspreekt. Zo wordt het nog meer van jou. Bovendien zul je merken dat je dingen dan sneller kunt terughalen of meer gaan ‘leven’ omdat we als mensen nu eenmaal visueel ingesteld zijn.
  • Hou je niet van schrijven? Geen punt! Kies een vorm voor je aantekeningen die bij je past. Sommige mensen uiten zich graag met woorden, maar als jij beeldend denkt, kan je misschien beter tekenen. Of maak een mindmap, woordenwolk of nog iets anders.
  • Censureer jezelf niet wanneer je er dingen in zet. Let niet op grammatica of zinsopbouw, of de lijnen wel precies kloppen en of je tekening wel waarheidsgetrouw is. En vooral, hecht geen oordeel aan wat in je opkomt. Eén manier om dat te doen is om 5 minuten lang je pen niet van het papier te halen. Op die manier heb je minder tijd om na te denken over wat je opschrijft of tekent.
  • Verleden, heden en toekomst kunnen prima allemaal een plek krijgen, afhankelijk van wat jij wilt. Behoefte aan reflectie? Inspiratie? Of juist de blik vooruit met het concretiseren van je dromen en wensen? Jij bepaalt!

Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen? Volg EmmaCoach op LinkedIn.