De werkcheck
Dé loopbaan check-in voor iedere professional
Herken je dat? Het liefst wil je dat alle medewerkers continu capabel, tevreden en gemotiveerd zijn. Maar helaas is dat niet de realiteit. Je collega’s krijgen te maken met ziekte of andere impactvolle gebeurtenissen. Hun wensen en ambities veranderen, net als de organisatie. En soms verschuift de focus, waardoor waarden en keuzes herijkt moeten worden. Hoe zorg je dat je er op tijd bij bent om daarin mee te denken en problemen te voorkomen? Hoe herken je de signalen van een te hoge werkdruk, dalende motivatie of een behoefte aan ontwikkeling? En hoe kan je daar op een constructieve manier het gesprek over aan gaan?
De Werkcheck helpt je. Jij kunt je collega’s hiermee stimuleren en faciliteren om even stil te staan. Stilstaan bij waar ze blij van worden, waar ze tegenaan lopen en wat ze daarmee willen. En concrete actiepunten te formuleren om ermee aan de slag te gaan. Met deze korte check-in is er weer scherpte, ben je problemen voor en kan je het gesprek aangaan over concrete veranderingen (indien nodig). Zo kunnen zij (en daarmee jij) weer op volle kracht vooruit. Doen dus!
Voor wie is de Werkcheck?
De Werkcheck is er voor iedere werkgever die oog heeft voor de mensen die zich voor het bedrijf inzetten. Die waarde hecht aan blije, gezonde, gemotiveerde en zelfbewuste professionals. En die op een korte, effectieve en gestructureerde manier werkplezier wil bevorderen en verzuim of verloop wil voorkomen. De Werkcheck is inzetbaar voor álle professionals binnen de organisatie, van uitvoerend tot leidinggevend, junior tot expert en alles daar tussenin.
Je moet je blijven ontwikkelen om jezelf te blijven
Hoe ziet een Werkcheck eruit?
De Werkcheck is een kortdurend, gefocust coachtraject waarin wordt gereflecteerd én een ontwikkelplan wordt gemaakt voor het komend jaar.
Voorafgaand aan het eerste gesprek vult de medewerker een intakeformulier in. Hierop wordt ook het onderwerp (of onderwerpen) aangegeven waarmee hij of zij aan de slag wil. Vanwege het beperkte aantal sessies zijn dit er maximaal twee. Het traject bestaat verder uit 3 wekelijkse individuele face-to-face sessies van een uur. Er tussenin gaat de medewerker aan de slag met huiswerkopdrachten. Na afloop schrijft hij of zij een ontwikkelplan volgens het format dat ik aanlever. Hier geef ik nog 1x feedback op, zodat het (indien nodig) aangescherpt kan worden. Dit ontwikkelplan wordt vanwege de vertrouwelijkheid door de medewerker zelf verstrekt en toegelicht aan de leidinggevende, op basis waarvan zij het gesprek met elkaar aan kunnen gaan.
LET OP: Wat belangrijk is te beseffen, is dat dit traject een snelkookpan is. In korte tijd en met relatief weinig gesprekken worden er inzichten op gedaan én worden die vertaald naar actiepunten. Dat betekent dat er nogal wat van de medewerker wordt gevraagd in termen van tijd, moeite en betrokkenheid. Niet alleen ín de gesprekken, maar juist ook daar tussenin. Het resultaat staat of valt met de inzet. Check dus van tevoren of die commitment er is voor het proces aan gegaan wordt!
Welke onderwerpen lenen zich voor de Werkcheck?
De Werkcheck is, de naam zegt het al, voor werkgerelateerde onderwerpen. Bijvoorbeeld:
- Talenten & uitdagingen
- Motivatie & drijfveren
- Communicatie & gedrag
- Waarden (persoonlijk & professioneel)
- Ambities & ontwikkelkansen
- Profilering & presentatie
Wat levert het de organisatie op?
Sommige leidinggevenden of HR-managers denken nog steeds dat je de kat op het spek bindt door coaching aan te bieden aan medewerkers. Wat als mensen daardoor weggaan? Ik zou het willen omdraaien: Wat als ze blijven?! Dat levert op lange termijn alleen maar meer problemen op. Uit ervaring blijkt echter dat de angst voor vertrek ongegrond is. De Werkcheck levert jou als werkgever juist heel veel op:
- Werknemers die zichzelf kennen en regie nemen. Ze weten waar ze voor staan en waar ze voor gaan.
- Beter gemotiveerde en meer gefocuste medewerkers
- Loyaliteit en goodwill, omdat jouw betrokkenheid en facilitering gewaardeerd wordt
- Diepgaander inzicht in motivaties en behoeften op individueel niveau, wat zeer helpend is voor leidinggevenden
- Een concreet ontwikkelplan per werknemer, wat een helder uitgangspunt biedt voor een (ontwikkel)gesprek
- Betrokkenheid van medewerkers bij team- of organisatiedoelen en een goed beeld van hoe ze hier persoonlijk aan kunnen bijdragen
- Medewerkers met een toekomstgerichte mindset
- Prettige werkomgeving met een goede sfeer
- Preventieve werking tegen uitval
Wanneer is de Werkcheck een goed idee?
Mijn advies is om minimaal 1x per jaar een Werkcheck te doen. Dat kan eigenlijk op ieder moment, omdat dit korte traject breed ingezet kan worden.
- Ter voorbereiding op het (half-)jaarlijkse ontwikkelgesprek
- Ter ondersteuning van duurzame inzetbaarheid van medewerkers (preventief)
- Om verantwoordelijkheid voor de eigen ontwikkeling te stimuleren
- Bij veranderingen in het team of de organisatie
- Ter bevordering van onderlinge samenhang en samenwerking
- Om medewerkers te behouden
- Als peilstok voor werkplezier en voldoening (binnen het team of de organisatie)
- Bij dalende motivatie van een medewerker
Dat zijn dus veel uiteenlopende situaties. Toch zijn er ook een aantal momenten dat dit traject minder geschikt is. Bijvoorbeeld wanneer er impactvolle persoonlijke omstandigheden zijn of wanneer er meerdere factoren door elkaar spelen. Twijfel je? Neem even contact op, dan overleggen we samen.
Wat kost de Werkcheck?
De investering per traject is 749,- excl. BTW; inclusief:
- Professionele begeleiding door een ervaren coach
- 3 coachgesprekken van een uur
- 1 uur aan tussentijds ‘sparren’ (online of telefonisch; flexibel in te zetten)
- Alle benodigde opdrachten, zowel papier als digitaal
- Feedback op ontwikkelplan
- Locatiehuur
- Reistijd en -kosten
- Voorbereiding voor iedere sessie
De Werkcheck kan alleen door ondernemers (ZZP of werkgevers) afgenomen worden en kent daardoor alleen een zakelijk tarief.
Een Werkcheck voor het hele team?
Dat kan! Dat heeft zelfs extra meerwaarde, omdat ik jou als leidinggevende of HR-verantwoordelijke dan nog wat extra highlights of aandachtspunten kan meegeven. Naast het individuele ontwikkelplan per medewerker verzorg ik een eindpresentatie voor het hele team (uiteraard geanonimiseerd). Op die manier is voor iedereen helder waar het team staat, maar ook wat en hoe er gerapporteerd is. Dat werkt bevorderlijk voor de transparantie en betrokkenheid.Neem even contact met me op om de wensen en mogelijkheden te bespreken. Voor teamtrajecten ontvang je een offerte op maat.